Magento

Må jeg dele kundernes billeder fra Instagram på min webshop?

Julian F. Christmas
Af Julian F. Christmas · 05/11 - 2018 · Læsetid: 8 min..

95 millioner billeder bliver hver dag delt på Instagram. Der bliver delt billeder af smukt skummede cafe latte, nye hotte sko og eksotiske rejsemål der får tankerne til glide ud i det blå.
Men hvad betyder det for dig som gerne vil sælge mere online? Alle de billeder kan betyde sælge dine produkter for dig.

På Instagram findes der helt sikkert billeder af dine kunder, der bruger dine produkter. De billeder skal du have fat i - men det skal gøres lovligt, ellers falder hammeren. Læs her hvad du bør overveje og hvordan du kan få den korrekte tilladelse til brug af billederne.

De billeder brugerne lægger ud på Instagram af dine produkter falder ind under kategorien brugergenereret indhold, som er super hot lige nu.

Brugernes billeder kan skabe en autenticitet omkring dit brand. En autenticitet som du ikke selv vil kunne skabe. Hvis billederne bruges på dine produktsider, vil de være med til at skabe social proof og øge konverteringsraten.

Du finder nemmest de magiske billeder på Instagram via en hashtag søgning efter dit #brand. Læs vores artikel Brands der bruger andres billeder fra Instagram godt, hvor vi deler de brands, som vi mener gør det rigtig godt på Instagram.

Et eksempel kunne være Goodiebox.dk, en månedlig skønhedspakke til kvinder i alle aldre. En søgning på #goodieboxdk giver over 9.000 opslag. Hvis vi kigger disse opslag igennem, er det ikke kun teenagepiger, der lægger billeder op. Det er også voksne kvinder.

Et eksempel på et billede, der ville virke godt til at vække tillid på fx deres Magento webshop er:

Godt eksempel på brugergeneret indhold der kan skabe social proof på din webshop, billedet er fra Instagram

De billeder der bliver delt på Instagram er i mange tilfælde lige så gode som dem professionelle fotografer og stylister kan tage.

Nu tænker du sikkert; Super - Hvilken knap skal jeg så trykke på?

Så let er det desværre ikke. Der er primært to problematikker, som vi skal have styr på inden vi begynder at dele brugernes billeder vidt og bredt i vores markedsføring.

  • Hvordan sikrer vi os, at vi ikke overtræder dansk lov?

  • Hvordan sikrer vi os, at vi ikke overtræder Instagrams regler?

Instagram-brugere er beskyttet af den danske lovgivning

Nu bliver det lidt tørt - så lov mig at læse videre, lige om lidt kommer vi til hvordan du nemt kan dele brugernes billeder. En bruger der fanger et øjeblik og deler det på Instagram har de fulde ophavsmæssige rettigheder til værket. Det betyder bl.a. at du ikke må dele værket uden samtykke fra rettighedshaveren.

For at være på den rigtige side af loven, skal du i skrivende stund, have et bindende samtykke fra den juridiske enhed, der har de ophavsmæssige rettigheder til værket.

På godt gammeldags dansk betyder det, at du skal have en skriftlig godkendelse fra brugeren om, at du godt må bruge deres billede i et kommercielt øjemed.

Vi kommer senere ind på hvordan du helt konkret kan få dette samtykke og samtidig overholde Instagrams fællesskabsregler.

Det bliver først rigtig spændende når du finder brugere, der er bosat i andre lande end Danmark, så skal du nemlig også overholde det pågældende lands love og regler om ophavsret. Jeg er ikke uddannet jurist og skal derfor ikke begive mig ud i en juridisk vejledning - hvis du gerne selv vil gå i dybden kan jeg henvise til Bekendtgørelse af lov om ophavsret.

Nu har vi rundet det, som loven siger.

Nu skal vi videre til hvad Instagram egentlig siger om at dele andre brugeres indhold. Du bliver her nødt til at forstå, at Instagram er en service du “får lov at bruge”. Det er altså ikke noget, som du hverken har krav på eller kan ændre meget ved. Det er derfor vigtigt at overholde de interne regler som bliver sat op af udbyderen. Facebook.

Reglerne bliver tolket meget firkantet.

Du har sikkert hørt eksempler på den Instagramkonto, der er blevet lukket fordi den lagde et billede online i forbindelse med Knæk Cancer ugen? Det var et billede af en kage formet som to bryster.

Mangler der ikke en dele knap på Instagram?

Du har helt ret. På Instagram er der ikke nogen direkte delingsfunktion, og det er første klare tegn på at holdet bag Instagram ikke ønsker du uden videre skal kunne dele andre brugeres billeder.

Platforme som Facebook og Twitter lever af at brugerne deler indhold. På Instagram er tankegangen en lidt anden. Her skal brugerne “opdage” andre brugere, som de ønsker at følge igennem explore feedet og hashtags.

Instagram havde i mange år en stram retningslinje, der sagde at du ikke måtte dele billeder du ikke selv havde taget. Det er der dog blevet løsnet lidt op for, de skriver nu “Del kun billeder og videoer, du selv har taget, eller som du har ret til at dele.

Dog har Instagram endnu ikke tilføjet en egentlig delefunktion til platformen, så du skal stadig:

  • Download billedet til din telefon eller computer

  • Uploade det på din egen konto

  • Skrive en ny billedtekst.

Det kan virke lidt fjollet når vi fra Facebook, Twitter og Linkedin er vant til at kunne dele og tilføj ekstra indhold til en post.

Jeg har Instagram mistænkt for at gøre det svært at dele andres indhold af tre årsager:

  1. Brugerne bliver tiltrukket af det altid originale og aktuelle indhold på platformen
  2. De ved, at der er en stor juridisk hurdle de ikke ønsker at begive sig over
  3. De forstår den store kommercielle værdi, der kan være i brugergenereret indhold og ønsker at platformen forbliver Pay2Play for virksomheder.

Du skal derfor ikke regne med at se “regram”* funktion på Instagram lige rundt om hjørnet.

*(Corny sammentrækning af Twitters Retweet funktion og Instagrams navn. Jeg håber den giver mening for dig. Alt i alt muligheden for, at dele indhold andre brugere har lagt på Instagram)

Kan jeg ikke bare opfinde mit eget hashtag?

Rettigheder til en brugers billeder forsvinder ikke, blot fordi de bruger “dit” hashtag. Alle brugere på Instagram kan bruge alle hashtags, og du kan derfor ikke blot skrive på din hjemmeside at “…alle der bruger hashtagget #voreswebshop på Instagram overdrager automatisk alle rettigheder til deres billeder til Vores Webshop ApS”

Du og jeg ser i stigende grad brands opfordrer brugerne til at anvende et specifikt hashtag når de poster billeder på sociale platforme. Det giver god mening og gør det nemmere at skabe et community omkring ens brand. Det eksempel mange nok tænker på som det første er #knækcancer.

Men trods det mange tror, så giver det ikke automatisk organisationen ret til at bruge dit billede i deres egen markedsføring. Har du en dygtig advokat, kan de godt argumentere for at brugeren har givet et “implicit” samtykke ved at bruge netop det hashtag.

Udfordringen ved disse sager er, at mange blot blindt tror de kan benytte brugernes indhold. Det gælder også brugerne. Mig bekendt har der endnu ikke været en retsafgørelse, der statuerer et eksempel indenfor brugen af brugernes billeder uden forudgående tilladelse.

Som webbureau vil vi derfor på det kraftigste opfordre dig til, at indhente den nødvendige tilladelse før du bruger løs af brugernes billederne. Det gør, at du kan sove trygt om natten.

Sådan får du eksplicit samtykke til at bruge et billede fra Instagram

Den hurtigste og nemmest måde at få et gyldigt samtykke på er gennem kommentarsporet til selve billedet.

Det behøver på ingen måde være svært eller teknisk, du kan blot skrive “Hej @Brugernavn, super fedt billede - må vi godt bruge det på vores webshop www.minwebshop.dk?"

(I forhold til GDPR kan det være nødvendigt at tilføje et link til jeres persondatapolitik, hvis du vil dele brugerens navn sammen med billedet eller personer kan genkendes på billederne)

Hvis brugeren svarer tilbage med “Selvfølgelig må I det. Bare brug det som I har lyst”. Så tager du blot et screenshot og gemmer. Hermed har du bevis på dit samtykke og kan nu bruge billedet.

Det billede jeg har vist højere oppe i denne artikel, fik jeg eksplicit lov at bruge ved at skrive i kommentar sporet:

Sådan bør du spørge om lov til at bruge et billede fra Instagram på din hjemmeside

Sådan får du samtykke fra brugere, der tagger din virksomhed på Instagram

De kunder der direkte @tagger din virksomhed i opslag på Instagram er guld værd. Brugergenereret indhold som billeder af mennesker som dig og mig, der bruger et produkt kan øge din konverteringsrate med 300-400%.

Så du er selvfølgelig interesseret i, at samle så mange samtykker ind som overhovedet muligt.

Facebook og Instagram hjælper dig med at indsamle samtykke

Hver gang en bruger tagger din virksomhed i et opslag sker der to ting:

Har du ikke mange, der nævner tagger din virksomhed, kan du manuelt skrive til dem alle og bede om samtykke.

Det går ret nemt når du først kommer i gang - og du vil hurtigt kunne fylde dit eget Instagram feed op med flotte billeder fra jeres kunder.

Har du mere end 10 om ugen der gør det, så vil jeg anbefale du gør brug af Graph Webhook og har et automatisk system til at bede om tilladelser.

Et sådan system kunne være INTELLIGO.app eller Agorapulse.

Det skal du tage med fra denne artikel

  1. Du må ikke bare dele andre Instagram-brugeres billeder
  2. Med et eksplicit samtykke må du gerne dele andres billeder fra Instagram
  3. Brugernes billeder fra Instagram kan hæve konverteringsraten på din webshop med 300-400%

Jeg håber, at denne artikel har hjulpet dig med at forstå, hvad der skal til når du vil i gang med at bruge billeder fra Instagram i din markedsføring.

Hos Intelligo har vi set utallige eksempler på, at brugergenereret indhold hæver konverteringsraten betydeligt og vil derfor på det kraftigste anbefale dig at komme i gang med at vise flere atmosfærebilleder på din webshops produktsider.