Rie Larsen

Rie Larsen
Webudvikler @ Intelligo Denmark ApS - Ekspert i Magento og konverteringsoptimering.
13 Apr 2018 · Læsetid 6 min.

Sådan optimerer du din mobile konverteringsrate

Sådan optimerer du din mobile konverteringsrate

I dag kommer op til 80% af din trafik fra mobile enheder, men hvordan er konverteringsraten på mobiler set i forhold til desktop? Hvis du gør som mange andre, så er den ikke god. En mobil-optimering af din webshop handler ikke kun om at den skal være responsiv. Det handler om at give brugeren en god oplevelse.

I denne artikel viser jeg dig hvordan du vinder over dine konkurrenter, når det kommer til konverteringsrate på mobile enheder.


Indholdsfortegnelse

Telefonen er nem og hurtig at bruge når man er på farten - men også hjemme i sofaen. Kigger du den data, som der er blevet indsamlet via Google Analytics på din webshop, så vil du højst sandsynligt også se, at sessioner fra mobile enheder vægter højt - hvis ikke højst.

Mange “glemmer” at mobile-optimere deres webshop, hvorfor konverteringsraten på desktop-versionen oftest er højere - på trods af at der egentlig er flest sessioner fra mobile enheder.

Hvis du ønsker at øge din konverteringsrate på mobile enheder, er det i høj grad vigtigt, at du derfor gør dig en række overvejelser og tager højde for dette i udviklingen eller den videre-optimerende del af din webshop.

DATADREVEN TILGANG - STARTSKUD

Et godt sted at starte er altid at kigge i Google Analytics, som tracker brugernes adfærd på din webshop. Ved at bruge data har du et grundlag at gå ud fra, samt holde styr på fremgangen efter du har optimeret din webshop.

Læg ud med at kigge på data fra mobile enheder i Google Analytics

Ved hjælp af data fra Google Analytics kan du bl.a. svare på spørgsmål som:

  • Hvilken type mobil enhed bruges mest?

  • På hvilken mobil enhed er konverteringsraten højst?

  • På hvilken mobil enhed er konverteringsraten lavest?

Google Analytics Dashboard

Du tænker måske, at dette data er svært at finde frem i din Google Analytics. Derfor har vi lavet dette dashboard til dig. Ved at trykke “Importer” vil du få alle de vigtigste take homes fra dine Google Analytics direkte.

Du kan importere dashboardet her: Mobiloptimering - Google Analytics Dashboard

Analysér og vær gerne kritisk!

Eksempel: Bruges iPhone 8 af flest brugere, og er denne også blandt de mobiler med lavest konverteringsrate? Dette kan tyde på, at din webshop ikke er fuld responsive og brugervenlig til netop denne enhed, hvilket får brugerne til at falde fra.

Gør du det rigtig godt, så vil din konverteringsrate på desktop og mobil enheder være meget lig hinanden og over 2.5%. Er dette tilfældet, er konverteringsoptimering af din mobile brugeroplevelse ikke den lavest hængende frugt.

Er det ikke tilfældet, så har du nu et godt sted at starte din optimering.

PRIORITERING & RELEVANS - FÅ BRUGEREN TIL AT SCROLLE MINDRE

Mange webshopejere tror fejlagtigt, at hvis bare deres webshop er bygget i et responsive design, så er den også optimeret til mobile enheder. Det er selvfølgelig en god ting, hvis ens webshop bare spiller på alle enheder, men det er ikke ensbetydende med at den er optimeret på bedste vis.

For det første er brugerens adfærd og oplevelse helt anderledes på en mobiltelefon, da skærmen er mindre end både desktop- og tablet-versionen. Det betyder altså, hvis du har meget indhold på desktop-versionen af din webshop, så syner det af endnu mere på en mobiltelefon, og brugeren skal bruge meget tid på at scrolle.

Når brugeren skal scrolle meget, mister de hurtigt overblikket samt interessen, medmindre de søger noget specifikt på din webshop. Kender du selv det med at scrolle i evigheder på mobilen?

Derfor er det særdeles vigtigt, at du prioriterer hvad der er relevant at vise for brugeren på mobile enheder.

Eksempelvis er det en god idé, at du på kategori-siderne har 2 produkter ved siden af hinanden i stedet for ét. På den måde skal brugeren ikke scrolle meget, men kan i stedet hurtigt danne sig et overblik over hvilke produkter du tilbyder.

SNUP TIPPET: Din webshop skal være responsiv. Designet på mobile enheder skal emme af samme stemning og feeling som på desktop-versionen. På den måde undgår du forvirring, skaber en rød tråd samt får præsenteret din virksomheds visuelle identitet, som gerne skal være noget brugeren husker.

Men du gør klogt i at prioritere dit indhold - især på forsiden, som brugeren sandsynligt lander på først. Brugeren skal ikke gå glip af noget ved at besøge sitet fra en mobiltelefon, men det er en fordel at reducere i indholdet enten ved at skjule en række billeder eller ved fx at placere noget af dit indhold i tab-boks.

Fordelen ved at “gemme” lidt af indholdet i tab-bokse er, at brugeren først og fremmest undgår unødvendig scrolling. Dernæst kan de også selv konkludere om informationen i tab-boksen er relevant for netop dem, og derefter trykke tab-boksen ud selv.

Nu er vi allerede kommet langt med at optimere din webshop til mobile konverteringer! Nu skal vi optimere yderligere og kigge nærmere på brugervenligheden.

BRUGERVENLIGHED ER VEJEN FREM

Brugervenlighed er en essentiel del når du skal mobil optimere din webshop. Det er selvfølgelig vigtigt, at brugeren interagerer optimalt med sitets funktioner på alle enheder, men på en mobiltelefon skal funktionerne være super let tilgængelige.

Hvordan sidder du selv med din mobil og trykker rundt på nettet?
Bruger du lillefingeren?

Mange brugere sidder med telefonen i hånden og bruger primært sin tommelfinger til at trykke på de forskellige knapper på din webshop. Derfor skal du gennemtænke både placering og størrelse på din menu og knapper rundt omkring på webshoppen.

Uanset om målgruppen på din webshop er det yngre eller ældre publikum, så er det en fordel, at dine CTA knapper er i fokus.

CTA (Call to Action) er de knapper, som leder brugeren til at gøre noget, eksempelvis “Læg i kurv” eller “Gå til bestilling”. På mobile enheder bør knapperne have en vis størrelse, gerne fullwidth, som er nemt for brugeren at trykke på.

90-95% af befolkningen er højrehåndet. Du bør derfor overveje, hvor din menu er placeret på en mobiltelefon. Det skal være nemt for brugeren, og de skal anstrenge sig mindst muligt. Herved sænker du den kognitive load der skal til at konvertere på din webshop.

Det naturlige valg ville derfor være at have en højrestillet menu, så brugeren nemt kan trykke på den med deres højre tommelfinger.

Jamen Rie, er det ikke bare ligegyldigt?

Det kan hurtigt lyde som en ligegyldig ting at tage stilling til, men ejer brugeren en stor mobiltelefon fx en iPhone 8 Plus, så kan det hurtigt blive anstrengende at skulle række tommelfingeren efter venstre hjørne for at ramme menuen.

SNUP TIPPET: Sørg for at dine CTA knapper er i fokus og har en god størrelse. Er knappen for lille, kan det være besværligt for brugeren at ramme den optimalt på en mobiltelefon, og de kan hurtigt miste deres tålmodighed.

Er din menu venstrestillet på en mobiltelefon nu, så bør du overveje et eksperiment hvor du opsætte en splittest på din webshop for at se, om en højrestillet menu kunne øge de mobile konverteringer. Det kan være en lille ting, som kan gøre en væsentlig forskel.

SERVÉR DET DU TILBYDER - SÆNK DEN KOGNITIVE LOAD

Reducer klik og træf valg for brugerne på forhånd. Med andre ord, hold brugeren i hånden - gør valget nemt, så de kan komme igennem hurtigt. På produktsiden kan det være en god idé at have valgt en størrelse på forhånd i stedet for at brugeren først skal trykke på “Vælg størrelse”.

Ligeledes kan dette gøres under fragtmuligheder, hvor der er valgt en fra start. Hvis brugeren så vil skifte, kan de bare klikke på en anden, men i det lange løb kan det spare brugeren for et par klik, som gør hele deres oplevelse lettere. En lette oplevelse for brugeren betyder en højere konverteringsrate for dig.

En anden god idé er, at gøre søgefunktionen på mobilen så brugervenlig som mulig. Du kan eksempelvis bruge autocomplete search-funktion, hvor der dukker forslag op for hvert ord brugeren søger efter. På den måde leder du brugeren hurtigere ind til dine produkter og brugeren kan hurtigere finde hvad de eftersøger.

Funktionen med filtrering af produkter bør også være overskuelig og nem at benytte på en mobiltelefon. Kan du huske hvad jeg skrev om en højrestillet menu? Prøv det samme med din filtrering. Du vinder på det.

SNUP TIPPET: Afprøv ‘preselecting’ overalt hvor det er muligt på din webshop.

UDVIS PÅLIDELIGHED - SOCIAL PROOF

Idet brugeren sidder på sin mobiltelefon, som har en mindre skærm end andre enheder, så er det vigtigt at tydeliggøre din webshops troværdighed på den plads der er. Du bør fokusere på social proof fx i form af anmeldelser fra kunder eller Instagram/Facebook feed på din webshop. Da mennesket er et flokdyr, følger det andre mennesker og træffer valg på baggrund af deres erfaringer. Ved at bruge forskellige former for social proof, kan du altså appellere til brugernes underbevidsthed, og give dem den tillid og tiltro, som de skal have for at foretage et køb på din webshop.

En ting som kan øge troværdigheden er ved at placere dine kontaktoplysninger synligt på siden. Gør det nemt for brugeren at kontakte dig på mail og/eller telefon direkte fra deres telefon ved at gøre mail og telefonnummer til direkte links. På den måde udviser du også, at du kan kontaktes, og ikke er en scam-virksomhed som prøver at gemme sig bag en anonym e-mail adresse.

Hvad kan øge min webshops troværdighed?

  • Tydelig fortælling om jeres autoritet og ekspertise

  • Kundeanmeldelser

  • Direkte links til telefon og email

  • Implementering af sociale medier

SNUP TIPPET: Hvis du ikke benytter kundeanmeldelser på din webshop endnu, så afprøv dette - gerne på alle enheder.

På mobiltelefonen bør du lægge fokus på dem, så de er fremtrædende. Placér dem gerne på forside og især på produktsiderne. Sørg for at anmeldelserne linker til det sted, hvor de er skrevet, så brugeren derved kan se, at anmeldelserne ikke er opdigtede, men er skrevet af rigtige personer. Ved at linke til det sted, hvor anmeldelsen er udgivet, giver det et positivt trust flow.

På produktsiden kan kundeanmeldelserne i høj grad være med til at give brugeren det sidste skub til at foretage et køb, netop fordi de nu føler sig trygge ved at handle på webshoppen fordi andre i forvejen har gode erfaringer med det.

På en mobiltelefon er der som sagt ikke så meget plads grundet skærmens størrelse, hvilket det derfor er en god ide at du præsenterer disse anmeldelser i nærheden af “Læg i kurv” knappen, så der ikke er langt fra tillid til konvertering.

Jeg håber denne artikel hjælper dig til at øge konverteringsraten for brugere med mobile enheder på din webshop.

Rigtig god fornøjelse med optimeringen

Rie Larsen

Om artiklens forfatter - Rie Larsen
Rie Larsen har en bachelor i Web Development fra Cphbusiness, endvidere har hun de seneste 3 år arbejdet, først som studentermedhjælper og efterfølgende fuldtid, i online marketing og Magento bureauer. Hun har derfor en stor ekspertise indenfor online marketing og hvordan teknikker indenfor online marketing integreres med webshop løsninger bygget i Magento.

Rie Larsen er certificeret i Google Analytics.

Vidensdeling er ikke noget vi siger
Det er noget vi gør

18 Feb 2019

Derfor er vi vilde med video på webshops

Julian, det er fint nok du fortæller os, at videoer er det nye sort - men hvad siger andre webshops, der har prøvet det?Se dét spørgsmål vil jeg svare på i denne artikel, hvor jeg vil opsummere min samtale med Louise Nielsen fra Pixizoo.dk og komme med mine tanker om den video, som jeg oftest referer til som “en god pr...

Julian F. Christmas

Skrevet af Julian F. Christmas
Direktør @ Intelligo Denmark ApS

15 Feb 2019

SEO optimering af dine Youtube videoer

Videoer er dét, der kan skille dig ud fra konkurrerende webshops. Men hvad er videoer værd, hvis ingen ser dem? Kært barn har mange navne: Videooptimering, Youtube Markedsføring eller Youtube SEO. Fælles for alle begreberne er, at målet er at dine film bliver set. Ikke nok med din video bliver synlig på Youtube, den b...

Julian F. Christmas

Skrevet af Julian F. Christmas
Direktør @ Intelligo Denmark ApS

9 Nov 2018

Brands der bruger andres billeder fra Instagram godt [Eksempler 2019]

Hver dag bliver der uploadet 95 millioner billeder til Instagram. De fleste af dem bliver indsendt af helt normale mennesker som du og jeg. Det betyder dog ikke, at der ikke er en masse god kommerciel værdi i de mange billeder. I denne artikel har jeg fundet tre eksempler, som du kan lade dig inspirere af, når du skal...

Rie Larsen

Skrevet af Rie Larsen
Webudvikler @ Intelligo Denmark ApS