Guide: Sådan kommer du i gang med konverteringsoptimering

Rie Larsen
Af Rie Larsen · 16 May 2018 · Læsetid: 5 min.

Guide: Sådan kommer du i gang med konverteringsoptimering

Du kunne godt tænke dig flere ordrer på din webshop, men hvordan gør du og hvad betyder de mange begreber, der bliver slynget rundt på internettet? Her bliver du taget i hånden og guidet i gang med konverteringsoptimering af din webshop.

Indholdsfortegnelse

Du har sikkert brugt meget tid på søgemaskineoptimering på din webshop, som har skabt mere trafik - men hvorfor køber flere besøgende ikke noget nu når trafikken bare spiller? Det skal vi to have gjort noget ved og her kommer konverteringsoptimering ind i billedet.

Hvad er konverteringsoptimering?

For at blive klogere på konverteringsoptimering (CRO - Conversion Rate Optimization), bør du først forstå hvad en konvertering egentlig er.

En konvertering er, når brugeren foretager en “aktiv” handling, som du gerne vil have dem til. På din webshop er en konvertering altså ikke kun at brugeren foretager et køb, men det kan også være at få brugeren til at tilmelde sig nyhedsbrevet eller udfylde kontaktformularen.

Overordnet skelner vi mellem mikro- og makro-konverteringer.

Hvad er en mikro-konvertering

En mikro-konvertering (også kaldet soft/bløde konvertering af nogen) være, at brugeren tilmelder sig dit nyhedsbrev, skriver en anmeldelse eller giver din virksomhed et ‘like’ på Facebook.

Hvad er en makro-konvertering?

Derimod kunne et eksempel på en makro-konvertering være, at brugeren foretager et køb på din webshop. Makro-konverteringer kaldes også af nogle hårde konverteringer.

Til fælles for begge konverteringsformerne er, at disse handlinger skaber en værdi for din virksomhed.

Hvad er konverteringsoptimering?

Som betegnelsen lyder, så går konverteringsoptimering ud på optimere din webshop således, at du kan få flere af dine besøgende til at foretage de handlinger, som du ønsker skal foretages. På den måde kommer der flere salg.

Med andre ord, så går det overordnet ud på, at lede brugeren over mod at foretage en aktiv handling ved brug af forskellige virkemidler, metoder og strategier.

Nu bliver det spændende, ikke?

Hvorfor skal jeg lave konverteringsoptimering på min webshop?

Det er simpelt. Hvis du konverteringsoptimerer din webshop, får du flere besøgende til at blive kunder.

Uanset om du har et website eller en webshop bør du beskæftige dig med konverteringsoptimering, hvis dit primære mål er at skaffe flere kunder eller øge omsætningen.

Hvordan spiller søgemaskineoptimering og konverteringsoptimering sammen?

Hvis du har en webshop, ved du på forhånd at søgemaskineoptimering (SEO) skal vægtes højt. I dag er søgemaskineoptimering en central del af en virksomheds markedsføring, og det er vigtigt at rangere højt i søgeresultaterne, så din virksomhed kan nå ud til så mange brugere som muligt.

Ligeledes bør du også vægte konverteringsoptimering højt, da dette i højere grad går hånd i hånd med SEO. Det kan du læse mere om her.

Hvis SEO på din webshop ikke spiller, skaffes der ikke flere besøgende til din webshop, hvorfor konverteringsoptimeringen kan være spild af tid og kræfter - og omvendt hvis din webshop er vel optimeret til søgemaskinerne, men du ikke har fokuseret på konverteringsoptimering, så kan du altså miste mange af de besøgende, som du egentlig ønsker skal foretage en aktiv handling.

Så hvis du som webshop-ejer ønsker at øge din omsætning og skaffe flere kunder samt blive en mere rentabel virksomhed - så skal du lave konverteringsoptimering på din webshop.

Okay, du forstår nu at konverteringsoptimering er en god ting - men hvornår skal du gå i gang?

Hvornår er konverteringsoptimering en god ide?

Konverteringsoptimering er altid en god idé!

Som jeg nævnte før, så hænger konverteringsoptimering mere og mere sammen med søgemaskineoptimering. Derfor er det en rigtig god idé at fokusere på konverteringsoptimeringen også.

De tiltag du gør på din webshop under konverteringsoptimering kan nemlig hjælpe til at brugerne bliver længere på din hjemmeside og ikke “hopper tilbage” til søgeresultatet. Dette er et meget stærkt signal til Google om, at brugerne har fundet det de søger på netop din side. Derfor vil den blive prioriteret højere i fremtidige søgninger.

Hvis du har meget trafik på din webshop, men knap så mange køb - så er det her konverteringsoptimering kommer ind i billedet. En succesfuld konverteringsoptimering giver din webshop mere værdi, og optimeringen vil på længere sigt også øge din omsætning i forhold til den mængde af trafik, der er på din webshop.

Så spørgsmålet er…

Ønsker du at din søgemaskineoptimering, markedsføring og trafik på din webshop skal hænge sammen med omsætningen? Så er det tid til at få flere ordre på din webshop.

Hvad kan jeg forvente mig af konverteringsoptimering? Det kommer vi til nu.

Hvad er en god konverteringsrate?

På din webshop er den overordnede konverteringsrate, den procentdel af dine besøgende, som vælger at foretage et køb. En god konverteringsrate bør ligge på over 2%, hvilket altså vil sige, at hvis du har 100.000 besøgende på din webshop, skal 2000 af dem foretage et køb.

Hvis din konverteringsrate er under 2%, bør du stærkt overveje at flytte fokus over på at hæve denne rate. Ligger du omkring 4.5%, så er du i toppen af dansk e-handel og bør måske overveje om du skal kigge på andre lavthængende frugter.

Hvis din konverteringsrate er langt over 5% - herunder også 84%, så tyder det på du enten måler eller udregninger din konverteringsrate forkert.

Og husk… Der er også forskellige konverteringsrater alt efter hvilken enhed der er tale om. Din konverteringsrate på desktop-versionen af din webshop kan sagtens ligge på over 2%, hvorimod din mobile konverteringsrate måske kun er 1%.

Hvis der er stor forskel, så skriv det ned på en post-it seddel og husk det. Det kan nemlig være en lavthængende frugt, som vi kommer tilbage til i min næste artikel.

Du kan også vælge at springe direkte til min artikel om optimering af konverteringsraten på mobile enheder.

Hvad er min webshops konverteringsrate?

Nu ved du hvor din konverteringsrate bør ligge for at være optimal, men måske ved du ikke hvor du skal finde disse tal for netop din webshop.

Det får du hjælp til nu…

Brug Google Analytics

I dit Google Analytics kontrolpanel finder du “Konverteringer”, under menupunktet “E-handel”. Herinde kan du se omsætning, antal transaktioner, gennemsnitlig ordreværdi samt din konverteringsrate for e-handel på din webshop.

Hvis du ikke har sat andet end e-handelssporing op i Google Analytics, er det altså makro-konverteringer du her kigger på.

NB: Husk at vælg til- og fra-dato i højre hjørne.

Hvis e-handel ikke er sat op, så kommer her en lille guide til, hvordan du selv kan beregne din konverteringsrate ud fra dine besøgstal og antal ordrer, som du sender ud af døren.

Hvordan beregner jeg min konverteringsraten uden Google Analytics?

Som webshop-ejer vil din overordnede konverteringsrate fortælle dig i hvor stor grad du afsætter dine varer til de potentielle kunder, der besøger din hjemmeside.

Konkret beregnes konverteringsraten ud fra følgende formel:

(Antal ordre / Antal besøgende)100% = Konverteringsrate

Hvis vi skal sætte konkrete tal på, kunne det være:

(290 ordre / 9.700 besøgende) * 100% = 2,98%

Antal ordre finder du i dit regnskabsprogram for en given periode.

Antal besøgende kan du se på forsiden af dit Google Analytics dashboard. Her står der Brugerere i en given periode, du vælger en anden periode, eksempelvis 90 dage nede til venstre på den “widget” der viser en graf over dine besøgende, konverteringsraten og omsætning.

Hvordan løfter jeg så konverteringsraten?

Nu har du fået den grundlæggende viden om konverteringsoptimering.

Godt gået - det er nu det bliver rigtig sjovt! Vil du vide hvordan?

I de kommende uger vil jeg lære dig hvordan du løfter konverteringsraten gennem 3 nye artikler her på Intelligo’s blog. Som denne artikel bliver det på det helt basale plan, så alle kan være med.

  • Hvordan kommer du i gang med at optimere din webshop på baggrund af den data, som din Google Analytics viser?

  • Hvilke andre værktøjer bør jeg gøre brug af?

  • Hvad er en splittest?

  • Hvordan opstiller jeg en god hypotese før jeg laver en splittest?

  • Hvordan opsætter jeg min første splittest?

  • Hvordan finder jeg en vinder af min splittest?

Det er alle spørgsmål som jeg vil besvare i de kommende uger, så husk at komme tilbage og få hjælp til at løfte konverteringsraten.

Du kan læse næste artikel i denne mini serie her: Find guldkorn i dine data og opnå en højere konverteringsrate.

Rie Larsen

Om artiklens forfatter - Rie Larsen
Rie Larsen har en bachelor i Web Development fra Cphbusiness, endvidere har hun de seneste 3 år arbejdet, først som studentermedhjælper og efterfølgende fuldtid, i online marketing og Magento bureauer. Hun har derfor en stor ekspertise indenfor online marketing og hvordan teknikker indenfor online marketing integreres med webshop løsninger bygget i Magento.

Rie Larsen er certificeret i Google Analytics.

Vidensdeling er ikke noget vi siger
Det er noget vi gør

4 Jun 2019

Sådan optimerer du din mobile konverteringsrate [Guide 2019]

I dag kommer op til 80% af din trafik fra mobile enheder, men hvordan er konverteringsraten på mobiler set i forhold til desktop? Hvis du gør som mange andre, så er den ikke god. En mobiloptimering af din webshop handler ikke kun om, at den skal være responsiv. Det handler om at give brugeren en god oplevelse.

Rie Larsen

Skrevet af Rie Larsen
Webudvikler @ Intelligo Denmark ApS

31 May 2019

Hvad er en god konverteringsrate for webshops?

Mange webshopejere er begyndt at fokusere på konverteringsoptimering (CRO). Ét af de primære KPI’er for CRO er makro-konverteringsraten. Konverteringsraten siger helt konkret noget om, hvor god din webshop er til at konvertere besøgende til betalende kunder. Men hvad er en god konverteringsrate for netop din branche i...

Julian F. Christmas

Skrevet af Julian F. Christmas
Direktør @ Intelligo Denmark ApS

20 Sep 2018

7 simple måder at skrive produktbeskrivelser der sælger

Det er en let fejl at begå. Selv professionelle tekstforfattere laver den; at skrive produktbeskrivelser, der blot beskriver dit produkt. Hvorfor er det forkert? Fordi produktbeskrivelsen skal sælge dit produkt.I denne artikel vil vi sammen kigge nærmere på 7 simple måder, som du kan skrive produktbeskrivelser der sæl...

Julian F. Christmas

Skrevet af Julian F. Christmas
Direktør @ Intelligo Denmark ApS